Wednesday, March 7, 2018

Orta ve Uzun Vadeli Yatırımcı Olmak



Dan Ariely'ye günlük köşesinde sorulan sorulardan bir tanesi;

Soru:
- Yakın zamanda hisse senedi alma girişimim oldu. Borsada çok iyi kazananlara baktığımda hisse senedi alıp, uzun süreler boyunca arkasına bakmayan kişiler olduklarını gördüm. Kendimi bir kaç saatte bir portföyüme bakmaktan nasıl alıkoyabilirim?

Cevap:
- Merak, bilmediğimiz şeyleri öğrenme isteği konusunda bize zaman ve efor harcatmaktadır. Portföyümüz hakkında düşündüğümüz zaman, meraklanmaktayız. Portföyümüzün ne durumda olduğunu bilmemek ise can sıkıcıdır. Merakımızı gidermek için ise, portföyümüze bakmaktayız. Bunu yapınca ise daha fazla hisselerimiz ve portföyümüz hakkında düşünmeye başlar ve kısır bir döngüye gireriz ve daha sık bakma girişiminde bulunmaya başlarız.

Burada önemli konu, merak döngüsünü ortadan kaldırmamızdır. Bunun çaresi ise düşüncelerimizi başka bir alana  yönlendirmemizdir. Örneğin aklımıza hisselerimiz geldiğinde, konuyu futbol ya da dondurma gibi sevebileceğimiz farklı bir alana kaydırmalıyız. Merak dürtüsü oluştuğu anda bunu hemen giderecek hamleler yapmamalıyız. Örneğin önümüzdeki 6 hafta boyunca sadece gün sonunda veya daha ideali cuma günleri piyasa kapanışında bakabiliriz. Bu sayede kendimizi eğitecek ve sürekli ekran başında olmamızı engelleyeceğiz. Bu sayedede merak döngüsünü kırmış olacağız.



No comments: