Thursday, March 29, 2018

Bilgeis.net ve Liderlik Eğitimi



Odtü Avrupa Birliği kaynaklarını kullanarak güzel bir çalışma başlatmış.

https://bilgeis.net sitesi üzerinden çeşitli online eğitim videoları sunuyorlar. 2018 Mart ayı itibari ile 100 civarı eğitimi sistemlerine eklemişler.



Eğitimlerin içeriğini görmek için ilgili çeken konulardan birisi olan Liderlik eğitimini almaya başladım. İlk aşamada bölümlendirme ve kategori yapısı çok basit olmamasına rağmen biraz kurcalama ile kurs ayrıntılarına ulaşabildim. Daha önce Lynda ve Coursera gibi yerlerden farklı eğitimler aldığım için, onlara kıyasla geri aşamada olmadıklarını söyleyebilirim. Eğitimlerin içeriği doyurucu; arada sordukları quizlerle ve yaptıkları sınavlar ile öğrenmeyi de pekiştirmişler. Bu açıdan da gayet olumlu.

Liderlik eğitimi ile ilgili ilk iki modül; genel liderlik türleri ve liderde olması gereken özellikleri içeriyordu. Üçüncü bölüm ise liderlerin karşılaştığı zorlukları ve çözüm önerilerini içeriyordu. Liderler hataları tespit ederek, bu hataları ortadan kaldırmalıdır.

Liderlerin karşılaştıkları zorluklar;

- Ofis içi uyuşmazlıklar
- Kriz ve kaos durumları
- Sıkıntı ve yorgunluklarla mücadele etme
- Farklı insanları ortak amaçlar için bir araya getirme
- Kaynak sınırlılığı
- Çalışanların kaygı ve stresinin kontrol edilemeyecek düzeye yükselmesi

Ofis içerisinde oluşabilecek negatif konuşmalar, çalışma ortamına yansıyabilmektedir. Bu durumda İnsan Kaynakları birimi ile ilgili bölümden sorumlu kişiler çözüm adına strateji geliştirebilirler.

Çözüm önerileri;

- İnsanlara verdiğiniz bütünlüğünüzün ve bağlılığınızın bir göstergesi olarak benimseyin.
- Söyledikleriniz ve yaptıklarınız tutarlı olmalıdır. Kendiniz sigara içerken, sigara içilmemesini nasihat etmemelisiniz. Örnek davranışlar sergilemelisiniz.
- Bilginizi kullanın ve vereceğiniz sözler için seçici olun.
- Tutamayacağınız sözler vermeyin.
- Anlamlı sözler ve kararlar verin. Bunları insanlarla paylaşmaktan çekinmeyin.

Bana sorunlarla gelmeyin diyen bir lider, etkin bir lider değildir. Sorunlardan kaçmayın ve bunları birikim olarak görün. Çözülen her sorun sizi bir adım ileri götürecektir.

Konuyu ise güzel bir çin atasözü ile noktaladı. "Değişim rüzgarı gelince aptallar duvar örer, akıllılar yel değirmeni yapar."

Projenin sonunda ise bir ödev gönderilmesini istiyor. Bunu iletenlere ise sertifika verildiği belirtiliyor. Böyle bir değerlendirme sisteminin olması ve bunu belgelendirme imkanı sağlaması da son derece faydalı. Zamanlar diğer eğitimleri de almaya çalışacağım.

Not: Ödevi yapıp gönderdikten sonraki 4 gün içerisinde cevap geldi. Ödev onaylanmıştı ve puanlanmıştı. Akabinde ise online bir pdf dosyası şeklinde sertifika almaya hak kazandım.



No comments: